5 mar 2024

Menneske og maskine

Komponisten Kirstine Lindemann skal skrive et værk til 'Årets P2 Talent 2024'

I februar afslørede DR P2 'Årets P2 Talent 2024' - den 26-årige sopran Louise McClelland Jacobsen. I den forbindelse har P2 bestilt et nyt soloværk til årets vinder. En bestilling der er blevet til i et samarbejde mellem DR og Dansk Komponistforening, på baggrund af et open call i starten af året.

Valget for bestillingsværket er faldet på komponisten Kirstine Lindemann, som skal skabe et værk i samarbejde med Louise McClelland Jacobsen – i en proces, der bliver fulgt og videreformidlet af P2, og som til juni skal uropføres sammen med musikere fra Ensemble MidtVest, der er endnu en medspiller på projektet.

I motivationen for at vælge Kirstine Lindemann, skriver juryen:

”Denne tekst er ikke skrevet af AI. Den er skrevet af et menneske, men stadig flere AI generede tekster, musik, video og billeder er at finde i vores daglige færden på nettet og i den materielle verden. Nye teknologier har altid været frygtet, når de er blevet lanceret. På samme måde frygtes og debatteres AI.

Med sit nykomponerede værk vil Kirstine Lindemann udforske AI stemmesynteses sårbarhed ved at skubbe det til grænsen for, hvad det kan og bruge netop de områder, hvor det fejler og uventede ”glitchede” opstår.

I værket vil Lindemann sammen med P2 talentet gå på opdagelse i DR’s arkiver og finde sangfragmenter, som en AI stemmesyntese skal fortolke. Melodikken i sangen vil forvirre maskinen, hvorfor nonsenssætninger opstår. Ligeledes vil Kristine bruge AI til at “fejl-oversætte” fragmenter af P2 talentets egen stemme. Disse AI oversatte fragmenter danner udgangspunkt for en ny komposition, der opføres af sopransolisten og Ensemble MidtVest.

Hvad sker der, når AI’s intention om den perfekte fortolkning slår fejl, og kan disse fejloversættelser få os til at danne nye billeder af, hvordan en sanger kan synge? Det er netop fejlfortolkningen mellem maskine og den menneskelige stemme, der vil danne udgangspunkt for Kirstines Lindemanns nykomponerede værk, som udforsker hvilke personaer og roller, der opstår, når den klassiske sangerinde møder hvor tids AI.

En enig jury ser en begivenhedsrig proces i udviklingen af værket og forventer et godt samarbejde mellem komponist, solist og ensemble. Vi glæder os til at følge med i værkets tilblivelse, der forholder sig til og anvender radiomediet i kraft af sin brug af arkivmateriale fra DR, og som på humoristisk vis behandler et nyt komplekst og aktuelt problem i vores hyper-teknologiske samfund: AI.”

Til DR udtaler Kirstine Lindemann:

”Jeg synes, at det lød som en virkeligt spændende opgave at skrive et værk til 'Årets P2 Talent', og det inspirerede mig, at værket skulle kunne fungere både i et live-format og et radioformat. Jeg har desuden læst, at Louise McClelland Jacobsen er interesseret i kvindekarakterer i operaen, hvilke roller, der findes dér, og hvordan de kan gøres aktuelle for vor tids publikum. Dét fik mig til at overveje, hvordan man kan folde operakaraktererne ud – og jeg fik lyst til at arbejde med et benspænd, der kan hjælpe os til at skabe nye fortællinger om kvindekarakteren på scenen”.

Værket uropføres til juni sammen med musikere fra Ensemble MidtVest.