8 feb 2023

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderslegat 2023

Fem kunstnere med tilknytning til den danske musikscene har netop modtaget Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderslegat på hele 750.000 kroner.

‘Store musikalske oplevelser er helt afhængige af særligt talent i alle led – både skabelse (komponisten), kunstnerisk ledelse (dirigenten; programlægning) og udøvelse (musikeren) – og af, at det hele arbejder perfekt sammen. Dette sætter vi i år fokus på og hædrer derfor hele fem usædvanligt talentfulde kunstnere og hver deres blik ind i det ‘musikalske kunstværk.’  udtaler bestyrelsesmedlem og komponist Line Tjørnhøj

To af de fem prismodtagere er komponisterne Peter Navarro-Alonso og Marie Koldkjær Højlund.

I motivationen lyder det: Peter Navarro-Alonso tildeles hæderslegatet for sin evne til at omsætte sin store musikalske indsigt og intelligens til at skabe gennemtænkte, smukke og stærkt udtryksfulde og kompromisløse værker, men også for sit prisbelønnede virke i sin trio ALPHA og som en helt særlig passioneret og flittig fortolker af samtids orgelmusik.

Også komponist og lydkunstner Marie Koldkjær Højlund (aka Kh Marie) har et imponerende CV i bagagen. Ud over sit virke som komponist og lydkunstner udgiver hun også musik under kunstnernavnet Kh Marie og har sideløbende en karriere som som forsker og Lektor i Sound Studies på Aarhus Universitet.

Hun tildeles hæderslegatet for et højenergisk virke i og omkring lyd og musik. Hun er specialist i at etablere stedsspecifikke lytteoplevelser. Det være sig sansekoncerter, sansefødestuer på Regionshospitalerne i Nordjylland og Gødstrup, lydinstallationer i det offentlige rum, som huskomponist på Aarhus Teater, eller under kunstnernavnet Kh Marie, hvor hun serverer popmusik i topklasse.

De øvrige modtagere af årets hæderslegater er dirigent Thomas Søndergård, solohornist i DR Symfoniorkestret Lasse Mauritzen, og nypensioneret Ars Nova Copenhagen-dirigent og kunstnerisk leder af Theatre of Voices Paul Hillier.

STORT tillykke til alle prismodtagerne!