13 jun 2017

Overset og uhørt dansk lydkunst

Institut for Dansk Lydarkæologi genudgiver den danske lydkunstner Knud Viktors to eneste plader - Images og Ambiances – begge fra 1972.

Knud Viktor (1924-2013) tog afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi som maler. Han flyttede i 1960’erne til Luberon-dalen i Sydfrankrig for at male lyset og naturen. Viktor forlod imidlertid gradvist maleriet som udtryk og begyndte i stedet at filme og optage naturens lyde. Han anvendte optagelserne som råmateriale for en række abstrakte elektroniske kompositioner, der også fungerede som lydside til hans filmværker. Et udvalg af disse kompositioner blev i 1972 udgivet på de to plader Images og Ambiances af det franske forlag L’Oiseau Musicien. Pladerne udkom i ganske små oplag, og Knud Viktors værker er derfor forblevet stort set ukendte i Danmark.

Med genudgivelsen af de to plader ønsker Institut for Dansk Lydarkæologi at gøre Knud Viktors vigtige bidrag til kunsthistorien tilgængeligt for en dansk offentlighed.

Naturens små lyde

Knud Viktor er anerkendt i franske lydkredse og anses som en væsentlig pionér indenfor field recording og akustisk økologi. Han omdannede sit hus i Lubéron-dalen til én stor mikserpult med hjemmebyggede mikrofoner og ledninger, der snoede
sig ud i landskabet, så han omhyggeligt kunne optage lyden af snorkende kaniner i deres huller, cikadernes rytmiske strofer i natten, humlebier der flyver mod ruden – sågar små termitter, som gnaver i et gammelt træskab i værkstedet.

Den danske forfatter Morten Søndergaard skriver i essayet En sonisk seismograf, der ledsager udgivelsen: »Lys blev til lyd for Knud Viktor. Og det er måske det, der er så fascinerende ved hans verden, at der er tale om en sammenflyden overalt:
af kunstarter og naturvidenskab, af maleri, skulptur og installation. Pensel forvandler sig til mikrofon. Musik forvandler sig til lyd.«

Med genudgivelsen af Ambiances og Images håber Institut for Dansk Lydarkæologi at kunne medvirke til, at Knud Viktors arbejder bliver indskrevet i den danske musik- og kunsthistorie, og at værkerne kan få den fortjente opmærksomhed.
Institut for Dansk Lydarkæologi er en forening, hvis overordnede formål er at finde, tilgængeliggøre og formidle danske eksperimenter med optaget lyd.