14 maj 2019

Nordic Music Days 2019 i Bodø

Nordiske Musikdage drager for første gang nord for polarcirklen, når festivalen afholdes i Bodø 13.-16. november

"Årets festivaltema er sandhed? Temaet opstod midt i den mest hektiske #metoo tid, hvor man konstant blev mindet om, at hvad sandheden er, ikke er så åbenlyst. I musik og kunst er man uddannet til at stille spørgsmål, mens både musik og kunst også kan tilbyde adopterede sandheder. Med denne festival vil vi stille spørgsmål om sandheden i en nordisk kunstmusik kontekst", siger festivalens kunstneriske leder, Therese Birkelund Ulvo.

Komponister, kunstnere og udøvere fra hele Norden, herunder Island og Færøerne, kommer til Bodø for at lytte, diskutere og møde publikum i byen. Festivalprogrammet omfatter alt fra lokal sang, højteknologisk robotmusik, flersanselige oplevelser med mad og lyd til storslåede koncerter i Stormen Konserthus. Der bliver et helt nyt værk for klokkespil, systemkritik og skarp feministisk tale i koncertform. Musik som interaktivt strategispil, højttalerorkester, taktile stole og havet selv - både indenfor og ude. Stormbiblioteket og Bodø-katedralen er vigtige arenaer med bl.a. et stærkt familieprogram, kunstinstallationer, kraftig orgelmusik og Medea-tekster. Før festivalen har forladt Bodø, har omkring 40 arrangementer fundet sted fordelt på 4 intense dage.

For dig der er nysgerrig på, hvad der sker i de nordiske lande, og som ikke har mulighed for at rejse til Bodø i løbet af perioden, kan du fra programlanceringen og frem til november finde præsentationer af personerne bag alle de ca. 60 værker under festivalen. To gange om ugen fra 13. maj og helt op til festivalens start kan du lære en ny nordisk komponist at kende på festivalens hjemmeside.

Den 20. maj starter projektet "Sad Truth", hvor seks kunstnere i en uge samles på den lille ø Fleinvær uden for Bodø. Her samler de lyde, billeder og film og arbejder sammen med digital kunst, der blandt andet bliver præsenteret på festivalens hjemmeside. Blandt de seks kunstnere finder vi David Rothenberg (USA), der udover at være komponist, forfatter og musikant, også er kandidat i filosofi og som har arbejdet længe sammen med den norske filosof Arne Næss i Norge.

"Menneskene er måske de første skabninger på jorden, der er intellektuelt rustede til at vælge at leve i ligevægt med naturen og at passe på naturens mangfoldighed. Hvorfor vælger vi stadig ikke at gøre, hvad der åbenlyst er det vigtigste og mest rigtige? Vi er den første generation, der har nok viden og gode nok værktøjer til at handle - hvis bare vi vil det nok. Når ordene i samfundsdebatten bliver brugt op, kan det åbne et rum for kunst og musik som et meningsfuldt udtryk", siger Ulvo.

Udover at bringe Norden til Bodø, vil Nordic Music Days også præge byen og skabe indblanding og interaktion med Bodø som kulturby og med indbyggere generelt. Festivalen bruger byen og ønsker at være en attraktion for dem der bor i Bodø, interesseret i kunstmusik eller ej.

"Nordic Music Days bidrager med at tage pulsen på, hvad der sker inden for samtidsmusikken i Norden. Feltet er i konstant bevægelse og udvikling og gennem en omfattende juryproces med repræsentanter fra både Færøerne, Island, Finland, Sverige, Danmark og Norge, har vi i løbet af processen spredt meget viden og kendskab på tværs af grænserne. Over 600 værker blev indsendt, og det har været utrolig spændende at se, hvordan de forskellige lande har forskellige traditioner og tendenser. Generelt er jeg imponeret over niveauet og kunne have lavet en festival i flere uger uden at løbe tør for godt indhold", siger Ulvo.

Er det muligt at diskutere, om musikken er sand? Hvilket repertoire bliver historisk, og hvilke processer, strukturer og evt. tilfældigheder former historieskrivningen? Kan vi rette op på fejljvurderinger, der allerede er gjort? Er musikken, som ofte er ordløs, friere end andre kunstformer? Er virkeligheden et antonym for kunst og kunstighed? Min historie er lige så sand som din, men det bliver aldrig den samme historie. Ejer alle sin egen sandhed?

Spørgsmålene tages med i et kompakt program med ca. 60 komponister fra hele Norden og med Vocal Art, Arctic Philharmonic, Stormbiblioteket, Storm Culture House og Bodø Domkor som vigtige lokale partnere - de yder et vigtigt bidrag til at få det hele. Besøgende kommer til at inkludere både Cikada Ensemble (NO) og Esbjerg Ensemble (DK), begge specialister på området.